www.plejaderna.se

 

 

 

 

     

 

 

Fiske ger lisa för själen


Varje år packar jag och några likasinnade våra fiskeutrustningar och åker till det natursköna grannlandet Norge för att havsfiska.

Under större delen av den vecka vi är där sitter vi i en 18-fotsbåt och hoppas på den stora fisken eller, för all del, någon art som ännu saknas i loggboken.

Det är ingen fysisk avkoppling, upp och ut tidigt, sitta på hårt underlag i 12 timmar utan några direkta möjligheter till bensträckare och sedan hem för att rensa och paketera den fångst som landats. Jodå, det blir alltid fångst, bara inte alltid så mycket.

Om det nu inte är någon fysisk avkoppling så är det däremot en riktig lisa för själen. Inte ett enda vardagligt "måste" ägnas en tanke när man sitter där i båten. Och tänk att ett väderinducerat illamående eller någon svordom över en krånglande utrustning kan vara roligt, åtminstone för de som inte drabbas.

Till detta, och som belöningen för den fysiska prestationen, serveras färsk fisk till middag varje dag. Och kanske en eller annan snaps.

Så laddas batterierna.

 

Många platser har besökts genom åren under fisket i Norge. Den plats som vi de senaste åren återvänt till är Titran på Frøya. Artrikedomen är stor och möjligheten till att landa stor fisk finns. Bl.a. har det i vårt sällskap embarkerats Sej på hela 18 kilo samt Torsk på dryga 17 kg.

Platsen där vi bor drivs av Titran Rorbu- og Sjøsportsenter a/s.

I mina ögon det ställe som bäst erbjuder det jag anser vara nödvändigt och samtidigt tillräckligt.

 

Skildringarna från mina fiskeresor är ingen berättelse om superfiske med megastora och/eller sällsynta fångster. Det är en berättelse som odramatiskt och oglamouröst speglar hur jag har det när jag är och fiskar. Många känner säkert igen sig medan andra kanske undrar vad jag håller på med.

 

Ok, nu är ju inte havsfiske allt, det blir även en del fiske av annat slag lite nu och då. Det kan vara en vecka i de svenska fjällen för att pimpla röding, en resa med mitt flugspö "Påken" för att lura harren och/eller öringen till hugg. Det kan vara bäckmete någonstans i vårt vackra land eller spinnfiske efter gädda/abborre/gös i något av våra otaliga vatten. Kanske att det kommer någon berättelse om det också med tiden.

Fiske är min avkoppling.

 


www.plejaderna.se © 2008     plejaderna.se is hosted by   one.com